Met de feestdagen staat ook weer Oud en Nieuw voor de deur. Voor mensen een groot feest, voor de meeste huisdieren vormt het afgestoken vuurwerk een ware nachtmerrie. Wat kunnen we voor onze huisdieren doen om zo soepel mogelijk door deze dagen heen te komen?
Altijd doen: Omgeving zo prettig en veilig mogelijk maken!
Als uw huisdier erg bang is, houd hem of haar dan zo veel mogelijk uit de buurt van vuurwerk.
Sommige plaatsen zijn voor mensen erg aantrekkelijk om vuurwerk af te steken. Denk daarbij aan bijvoorbeeld fietstunnels, want dat galmt zo lekker hard…
Voor je hond is dat dus extra stressvol. Probeer tijdens wandelingen deze plekken zo veel mogelijk te vermijden.
Laat je hond aan de riem uit.
Om weglopen, maar ook het opeten van vuurwerk te voorkomen is het verstandig om je hond ten alle tijden aangelijnd te laten. Eventueel extreem angstige honden dubbel aanlijnen aan zowel een halsband als een tuig.
Maak de wandelingen niet te lang, je hond zal er toch niet van genieten. En hoe langer de wandeling, hoe groter ook de kans op een nare ervaring voor je hond.
Zorg er ook voor dat je ramen en deuren gesloten houdt om ontsnappen te voorkomen. En zorg dat je huisdier gechipt is, dit maakt de kans op terugvinden groter.
Doe gordijnen dicht en lichten en radio aan.
Hierdoor sluit je zoveel mogelijk vuurwerkprikkels buiten. Je hond ziet ze flitsen minder en door de radio zullen de knallen ook minder heftig binnenkomen.
Ondersteun je hond met rustgevende druppels van bijvoorbeeld Bach Rescue Pets.
RESCUE® Pets is een tinctuur van een bloesemmix en bestaat uit vijf Bach bloesems: Rock Rose (zonneroosje), Clematis (bosrank), Impatiens (reuzenbalsemien), Cherry Plum (kerspruim) en Star of Bethlehem (vogelmelk). Het ontspant en stelt gerust bij je huisdier wanneer zij te maken krijgen met stress-situaties. RESCUE® Pets is alcoholvrij.
Bach Rescue Pets is bij ons verkrijgbaar.
Zorg voor voldoende afleiding.
Biedt je hond afleiding door bijvoorbeeld hersenspelletjes te doen of een geef hem een bot waar hij lang mee kan doen.
Steun je hond wanneer hij daar behoefte aan heeft.
Beloon het angstige gedrag niet door je hond extra aan te halen (dus meer dan je normaal zou doen), dit versterkt mogelijk alleen maar het angstgedrag! Wel goed is om zelf rustig te blijven en steun te bieden wanneer je hond veiligheid zoekt en daarom graag bij je wil zitten of liggen! Je kunt dan bijvoorbeeld extra troost bieden door een hand op het lichaam van je hond te leggen.
Breng je huisdier eventueel naar een afgelegen pension.
Mochten al deze tips niet werken voor je huisdier?
Er zijn tegenwoordig steeds meer pensions of vakantiewoningen die voldoende afgelegen liggen om geen last te hebben van vuurwerk.